#TIPS&TRICKS

7 DISPOZITIVE care consumă CURENT și atunci când sunt oprite! Scoate-le din priză ca să plătești MAI PUȚIN!

Scris de Laura P la 21 iunie 2017

În ceea ce privește cheltuielile pentru curentul electric, costul se împarte între iluminat și aparatele electrocasnice. Iluminatul înseamnă cam 30% din total, iar aparatele restul de 70%.

Dacă vrei să reduci cheltuielile consumului de curent, poți să optezi pentru becuri de tip LED sau becuri economice, ori cu halogen, care durează de zece ori mai mult decât becurile cu incandescență, consumând însă cu 75% mai puțină energie electrică. Bineînțeles, ai grijă să nu lași lumina aprinsă atunci când nu ai nevoie de ea și aprinde lumina numai în încăperea în care stai. De asemenea, folosește lumina natural cât mai mult timp posibil.

În ceea ce privește dispozitivele electronice din locuința ta, amintește-ți să citești etichetele unde scrie care este puterea lor și manualul de instrucțiuni. Dacă vrei să știi, aparatul de aer condiționat consumă 25%, boilerul 15%, frigiderul 14%, mașina de spălat 10% . Când nu le folosești, dacă e vorba de aparate care nu sunt indispensabile, precum frigiderul, ar fi mai bine să le scoți din priză. Nu seta sistemul de încălzire / răcire pe treapta maximă și închide ușa încăperii în care aparatul încălzește sau răcește. Cât despre aerul condiționat, pornește-l numai la anumite ore sau atunci când e cu adevărat necesar și nu ține geamul deschis când acesta funcționează.

Știai că dispozitivele electronice pot duce o viață „secretă” și să funcționeze chiar și după ce le-ai stins? Iată care dintre ele sunt cele mai neascultătoare și continuă să consume energie chiar și atunci când sunt oprite.

1. Încărcătorul telefonului

Un încărcător lăsat în priză continua să consume curent electric chiar și când nu e niciun încărcător conectat la el. Curentul consumat nu e mult, totuși, așa că nu îți afectează portofelul prea mult.

2.Cuptorul cu microunde

Acesta este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Mai multă energie decât consumă atunci când e oprit, dar în priză, consumă când e în priză și are ușa deschisă.

4. Calculatoarele și laptop-urile

Chiar și când sunt stinse, calculatoarele și laptop-urile continuă să funcționeze. De aceea, dacă le scoți din priză, poți economisi chiar și 4 dolari pe an, dacă nu vrei să plătește de 1.5 ori mai mult.

5. Dispozitivele electronice care au cronometru

Un detaliu așa de mărunt precum cronometrul îți poate spune dacă dispozitivul încă funcționează. Scoțându-l din priză poți economisi chiar și 5 dolari pe an.

6. Televizorul

Aproape toată lumea are măcar un televizor în casă. În funcție de tip, televizorul poate consuma între 13 și 48.5 wați atunci când este stins, dar băgat în priză.

7. Aparatul de cafea

Dacă nu faci cafea, cel mai bine ar fi să oprești aparatul ca să economisești energie.

Ar trebui să le scoți din priză?
Unii vor crede că sumele menționate sunt mici, iar alții vor fi impresionați. În orice caz, merită să scoți dispozitivele din priză – o scurgere de curent neprevăzută te poate lăsa cu o casă întreagă de aparate electronice arse.

Citește și 16 GREȘELI pe care le faci și îți URÂȚESC casa

Când renovăm, ne concentrăm pe ce ne dorim, nu pe regulile de vază ale amenajărilor – de aceea suntem uneori dezamăgiți.

Iată câteva dintre cele mai comune greșeli:

1. Ai o singură sursă de iluminare, în tavan

Lumina creează atmosfera. Ține cont de dispoziția ta, deci nu păstra doar un candeabru în centrul camerei. Creează-ți propriul sistem de iluminare cu lămpi pentru citit sau pe perete.

 

2. Absența sau prezența unui covor de mărimea greșită

Covorașele dezechilirează camera, iar covoarele mari extind spațiul, camera părând astfel finisată.

3. Televizorul așezat greșit

Cel mai bun loc pentru televizor e un perete alb. Nu îl pune în fața unei sau aproape de o fereastră pentru că asta dăunează vederii și nu vei vedea clar.

 

4. Subestimezi puterea pernelor

Pernele creează o atmosferă relaxată. Când le aleg, ține cont ca materialul să se potrivească bine cu materialul canapelei și fotoliilor.

 

5. Canapeaua ta e lipită de perete

Dacă ai suficient spațiu, așează canapeaua ceva mai departe de perete. Camera va părea mai spațioasă și mai confortabilă.

6. Mobilă închisă la culoare + tavan jos

Dacă alegi mobilă închis la culoare într-o cameră cu tavan jos, totul va părea înghesuit. Alege canapele compacte și scaune și mese cu picioare. Alege nuanțe de culori neutre.

 

7. Alegi mobila în funcție de design, nu de preferințele tale

Dacă ceva arată bine nu înseamnă că se va și potrivi casei tale. Asigură-te că e confortabil – stai în fotoliu sau la masa pe care vrei să o cumperi.

8. Mobilă care nu mai e la modă

Da, există o modă și pentru mobilă. Mobila voluminoasă cu cotiere mari nu se mai poartă. Alege ceva cu linii drepte și forme bine definite.

 

9. Fotografii așezate prost

Înălțimea perfectă – 153 cm de la podea până în centrul imaginii. Dacă ai mai multe fotografii, grupează-le într-o galerie.

10. Mobilă mare

Canapelele mari fac camera să pară mult mai mică. Dacă sufrageria ta e mică, e recomandat să alegi o canapea e două persoane și două fotolii.

 

11. Neglijezi funcționalitatea sufrageriei

Sufragerie + dormitor: dormitorul trebuie să fie mai aproape de o fereastră pentru ca zona de dormit să fie mai depărtată de intrare.
Sufragerie + bucătărie: e de preferat ca bucătăria să fie mai aproape de fereastră, ca să ai destulă lumină când gătești.
Sufragerie + birou: biroul poate fi așezat într-un colțișor. Doar adaugă o altă sursă de iluminat.
12. Centrul camerei nu e evidențiat

O sufragerie are nevoie de un accent. Poate fi un șemineu, o operă de artă, o oglindă, un tapet – orice atrage atenția.

13. Plante în ghivece mici

E mai bine să ai o plantă într-un ghiveci mare decât niște ghivece mici pe pervaz. Camera va părea mai mare și mai confortabilă.

 

14. Coverturi vechi pentru mobilă

Coverturile pot transforma o întreagă cameră în funcție de dispoziția ta și de anotimp.

15. Urmărești un singur stil

Camera va părea foarte banală dacă preferi un singur stil. Adaugă și elemente eclectice, retro sau de mansardă.

 

16. Perdelele tale micșorează spațiul

Perdelele trebuie să fie cât mai înalte și mai largi, dacă vrei să creezi impresia de spațiu.

--